skip to Main Content

SSAB-AG, antreprenor general specializat în construcția de hale industriale, a finalizat construcția unui hangar pentru Aerostar Iași, ce va funcționa ca centru de mentenanță a avioanelor civile Airbus 320 și Boeing 737. Unitatea este ridicată pe terenul Aeroportului Internațional Iași și, potrivit constructorului, este cea mai mare construcție de acest tip din țară, având o deschidere de 83 de metri, realizată fără stâlpi intermediari.

Pe lângă hangar, în perioada următoare vor mai fi construite o anexă tehnică, instalațiile, amenajările tehnico edilitare și împrejmuirea terenului. Suprafața desfășurată împreună cu anexa tehnică este de 8.335 mp.

„Accesul avioanelor în hangar este asigurat de 10 porți cu înălțimea de 13,5 metri, care se deschid spre dreapta și spre stânga. Porțile sunt acționate de panouri de comandă și au viteze diferite de deschidere, în așa fel încât la capăt de cursă să ajungă toate în același timp. Sunt prevăzute cu senzori de depistare a obstacolelor, tampoane la capăt de cursă și sunt acoperite cu panouri termoizolante. Porțile se deplasează pe un sistem de culisare pe șine, înglobat în platforma hangarului, prevăzut cu scurgeri laterale pentru colectarea apelor pluviale acumulate intre șine”, precizează reprezentantii SSAB, într-o comunicare.

Investiția, realizată de Grupul Industrial Aeronautic Aerostar SA Bacău, s-a ridicat la 10 milioane de euro și a creat peste 150 de locuri de muncă.

Referindu-se la provocările pe care le-a întâmpinat SSAB-AG în dezvoltarea acestui proiect de anvergură, Paul Armeanu, directorul de producție al companiei, a declarat: „Una dintre cele mai mari provocări a fost partea de proiectare. În timpul lucrărilor provocarea a fost partea de terasament, pentru că a trebuit să acoperim o diferență de nivel de aproximativ 5 metri și a trebuit să aducem 15.000 de metri cubi de umplutură. O altă provocare o reprezintă transportul acestei structuri metalice de la Bacău la Iași, care a necesitat o asamblare la fața locului. În momentele de vârf la Iași au lucrat și 75 de oameni”.

SSAB-AG traversează un trend deosebit de favorabil al activității, în 2019 cifra de afaceri a companiei înregistrând o creștere de aproape 80%, până la 204,9 milioane de lei (peste 42 milioane de euro). Potrivit datelor publice, profitul net a societății s-a menținut la un nivel anual de 5,5 milioane de lei, iar numărul de angajați a ajuns la 200.

Compania deține capacități de producție a structurilor metalice și prefabricatelor din beton, unde produce toate tipurile de structuri de beton, inclusiv elemente pretensionate. În aproape 30 de ani de activitate pe piața construcțiilor din România, SSAB-AG a montat peste 200.000 mp de structuri metalice și mai mult de 400.000 mp de panouri termoizolante.

(Articol apărut în Agenda Construcțiilor – septembrie 2020)

Hangar Aerostar Iași
Inaugurare Hangar Aerostar Iași
Hangar Aerostar Iași
Hangar Aerostar Iași
Hangar Aerostar Iași
Hangar Aerostar Iași
Back To Top
ro_RORO